Jak pěstovat tropické rostliny v bytě?

Den matek 2018
Den matek 2018 s Frutiko
9.5.2018
Originální dárky pro Den Dětí 2018
30.5.2018

exoticke tropiske kvetiny

Zdá se vám to bláznivé? Věřte, že to jde a není to tak složité, jak byste nejspíš čekali. Stačí pár triků, vybrat správné rostliny a co nejvíce napodobit jejich klima. Uvidíte, že doma vypěstovaný banán, mango nebo ananas mají zcela jinou chuť než ty, které si koupíte předražené v supermarketu. Zejména v kombinaci s naší kvalitní belgickou čokoládou. Mezi nejoblíbenější patří citrusové rostliny nebo kávovník. Kávovník netrpí na žádné choroby, plísně ani škůdce.

Podmínky k růstu tropických rostlin

Tropické rostliny jsou zvyklé na teplo. V místech, kde běžně tropické rostliny rostou, neklesne teplota pod 15ºC ani v zimě. Díky dostatku řek, jezer a také moři je v těchto oblastech velmi vysoká vlhkost. Základem úspěchu v pěstování tropických rostlin je napodobení klimatických podmínek, na které jsou zvyklé. Proto si o rostlině, kterou se chystáte pěstovat, zjistěte veškeré dostupné informace.

Některé druhy můžete mít přes léto venku na zahradě, musíte je však hodně a často zalévat. Na zimu, dříve než přijdou první mrazíky, nezapomeňte rostliny uklidit zpět dovnitř. Pokud necháte rostliny v nepoužívané místnosti nebo na chodbě, dodržujte teplotu minimálně 15ºC. Vzduch pravidelně zvlhčujte, ale zalévání přes zimní období omezte. Suché klima jim nesvědčí a mohou začít vadnout. Pečlivě vybírejte půdu do které květiny zasadíte, musí být dostatečně propustná.

Méně náročné tropické rostliny

Patříte mezi ty méně zodpovědné nebo zapomnětlivé? Vyzkoušejte pěstovat Asparágus, ale jeho plody nejezte, je jedovatý. Střapatá rostlina oživí nudnou místnost a nevadí jí, když ji zapomenete zalít. Dorůstá až do jednoho metru. Citronovník kantonský – kříženec mandarinky a citronů, se udržuje velmi snadno. Už i malá rostlinka plodí, proto se ovoce dočkáte již po dvou letech.

Klára Sezgin
Klára Sezgin
Autorka článků a administrátorka blogu.

Napsat komentář