Gerbery: Jak je pěstovat? Ve váze či květináči?

Škodí nám cukr v ovoci?
10.12.2018
ruze pece obrazek
Růže: Jak o ně pečovat?
24.1.2019

Gerbery patří mezi nejoblíbenější řezané květiny nejen díky pestré paletě barev, ale také dlouhé životnosti ve váze, která může být až dva týdny. Ty, kteří mají raději rostliny v květináči než řezané pugety ale nepotěšíme. Gerbera je velmi náročná na pěstování a proto není vysazována do zahrad a v květináči příliš dlouho nevydrží.

Dnešní gerbery vzešly z mnohaletého šlechtění, proto se jim také říká gerbera hybridia. Pochází z Jižní Afriky ale nyní se pěstuje v Evropě především pro prodej do květinářství. Gerbera je podle statistik pátou nejprodávanější řezanou květinou.

Barevné řezané gerbery

Péče o gerberu

Gerbera je náročná květina a při jejím pěstování je třeba dávat pozor na kvalitu a množství vody, teplotu a světlo. Půda v květináči by měla být vždy vlhká, tedy vody ani málo ani moc. Postavte ji na světlé místo ale ne na intenzivní sluníčko.

Gerbera v kvetinaci

Pokud jste si koupili nebo Vám někdo daroval kytici gerber, po příchodu domů seřízněte gerberám stonky šikmým řezem a postavte ji do vázy s vodu a výživou. Gerbery jsou na kvalitu vody velmi háklivé, proto ji měňte často, aby byla čistá s dostatkem živin.

Naše pugéty:
Barevné gerbery


Letní květiny
Růžové karafiáty, růže, gerbery

Klára Sezgin
Klára Sezgin
Autorka článků a administrátorka blogu.

Napsat komentář