Co s letní úrodou?

Význam českých křestních jmen
13.8.2019
Škola volá!
29.8.2019

Léto se pomalu chystá ke svému závěru, ale slunce svými teplými paprsky dodalo šťavnatost a chuť spoustě úžasných plodů. Kde jsou ty časy, kdy byly k dispozici jen kompoty a nudné marmelády.
Co jsou ty neobyčejné? Přece s různými bylinkami a kořením!
Právě je čas, kdy dozrávají švestky, hrušky, jablka, maliny a ostružiny. Při troše fantazie je možné vymyslet dobroty, které nás v zimě přenesou zpět do slunného léta!

Klasické marmelády je možné zpestřit vanilkou, zázvorem, skořicí, badyánem, mátou nebo jinými bylinkami a kořením, jen pozor, ať není chuť koření a bylinek příliš výrazná! Při přípravě tradičních povidel si můžete ušetřit dlouhý čas strávený mícháním u plotny tím, že ovoce upečete v troubě. Opět je možné je dochutit zajímavým kořením jako je třeba badyán.

Kombinace sladkého a slaného láká, co tak si zpestřit chuť masa pochoutkou zvanou čatní? Jedná se o hustou omáčku používanou v indické kuchyni, která se připravuje do úplného rozvaření.
Použít můžete jak ovoce – meruňky, švestky, jablka, tak zeleninu – cuketu, cibuli či dýni a také různé kombinace. Sladká chuť jde výborně dohromady i s chilli a díky této pochoutce, které stačí troška, vykouzlíte netradiční pokrm.

Sušené ovoce zná každý, ale co třeba sušená zelenina v podobě rajčat? Báječně se hodí do omáček
i rizota. A pokud máte rajčatovou úrodu skutečně bohatou, připravte si passatu, šťávu z rajčat, která je vhodná do omáček i na pizzu. Nepleťme si ji ale s protlakem nebo kečupem!
Neméně výbornou slanou pochoutkou, která pochází z Balkánu, je ajvar, který se také skvěle hodí nejen k masu. Základ tvoří papriky, můžou být pečené, lilek, který někdy nahrazují rajčata, cibule, česnek, pro větší pikantnost i chilli nebo feferonky. Receptů existuje nespočet, může být sladší či kyselejší.

A pokud si chcete prodloužit léto bez námahy, vyzkoušejte naši ovocnou kytici!

Lenka Bardúnová Růžičková
Lenka Bardúnová Růžičková
Maminka na mateřské, autorka článků pro Frutiko.

Napsat komentář