3 tipy, jak si doma vyrobit sirupy proti kašli

ženy, mdž
Tipy na dárky pro ženy k MDŽ
27.2.2021
Velikonoční zvyky a tradice
14.3.2021

Zimní období je obdobím nemocí, a občas je nachlazený každý z nás. My vám v následujících řádcích poradíme, jak si vyrobit domácí sirupy nejen proti kašli, ale i na posílení imunity.

Sirup na kašel s tymiánem a medem

Tymián pochází z evropského středomořského pobřeží a má nasládlou kořenitou chuť. Léčivé účinky tymiánu jsou známé již tisíce let. Nejstarší zmínky pocházejí již ze starého Egypta, kde ho Egypťané používali kromě balzamování mumií, i k léčení ran. Tymián obsahuje značné množství účinných látek, zejména silice, z nich až přes 50 % tvoří thymol a není divu, že je součástí mnoha léčivých sirupů, čajů nebo mastí. Tymián se hodí hlavně proti vlhkému kašli.

Suroviny, které budete potřebovat:

  • 250 ml vody
  • 200 g kvalitního medu (můžete použít i cukr, ale med je samozřejmě mnohem lepší)
  • 50 g sušeného tymiánu nebo 3 větvičky čerstvého tymiánu

Postup:

Vodu zahřejeme a přidáme med. Mícháme, dokud se úplně nerozpustí (med by se neměl vařit, aby neztratil důležité látky). Přidáme tymián a cca 2 minuty mícháme. Delší dobu necháme vylouhovat, nejlépe přes noc. Ráno přecedíme přes jemné sítko. Pro čistší sirup použijte plátýnko.

Dávkování: 3x denně 1 čajová lžička

Sirup na kašel s medem a česnekem

Česnek je pro své léčivé účinky velice žádaný od nepaměti.  Je považován za silné přírodní antibiotikum a mimo jiné dokáže posílit imunitu. Pomáhá při angíně, chřipce, nachlazení nebo při chronickém onemocnění dýchacích cest a dutin. Vyrobte si jednoduchý domácí sirup na kašel s česnekovou příchutí.

Suroviny, které budete potřebovat:

  • 16 stroužků česneku
  • 400 g medu
  • 400 ml jablečného octa

Postup:

Příprava tohoto sirupu je velmi snadná. Prolisujte všechny česnekové stroužky do nádoby (nejlepší je sklenice, která se dá uzavřít). Poté přidejte jablečný ocet, med a vše pomocí tyčového mixéru pořádně rozmixujte. Sirup skladujte v chladničce Doba použitelnosti sirupu je cca 5 dní. Sirup samozřejmě můžete vyrobit i z polovičního množství.

Dávkování: 1x denně rozmíchejte 2 kávové lžičky ve sklenici vody. Nejlépe ráno před jídlem. 

Sirup na kašel s medem a cibulí

Domácí cibulový sirup je stejně jednoduchý a časově nenáročný, jako předchozí dva sirupy. Samotná cibule je opěvovaná již z dob Antiky a dodnes se považuje za přírodní antibiotikum. Obsahuje řadu významných látek včetně vitamínů (B1, B2, méně C), silic, pektinů, minerálů a mnoho dalších látek. Je vhodná pro podporu imunity, ale i při léčbě nachlazení, chřipce nebo při potížích dýchacích cest.

 Suroviny, které budete potřebovat:

  • 1-2 cibule
  • med (ti, co jsou alergičtí na med, mohou použít cukr)
  • citron (nemusí být, ale pokud ho použijete, vyberte BIO, který není chemicky ošetřený)

Postup:

Cibuli a citron očistíme a nakrájíme na plátky. Do větší skleněné nádoby postupně skládejte kolečko cibule, zalijte jej polévkovou lžící medu, poté vložte plátek citronu, zase jej zalijte lžící medu a postup opakujte, dokud máte suroviny. (Kolečko cibule – med -plátek citronu – med – plátek cibule – med…).

Sirup necháme nejlépe několik hodin odpočinout. Čekáme dokud cibule nepustí šťávu a poté jej scedíme. Z citronu a cibule ještě vymačkejte šťávu. Sirup v chladničce vydrží maximálně do druhého dne a pak je nutné si připravit nový čerstvý sirup.

Dávkování: po lžičkách několikrát denně.

Budeme rádi, pokud jsme vás inspirovali a nějaký sirup na kašel si doma vyrobíte.
Pochlubte se nám do komentářů 😉

 

Helena
Helena
Fotografka, autorka článků blogu Frutiko

Napsat komentář