Jak se starat o živý Vánoční stromek? Jaký druh je nejlepší?

Jak se starat o vánoční hvězdu
4.12.2018
Vybírejte květiny podle znamení
7.12.2018

V předvánočním čase máme spoustu práce, mimo jiné také sehnat vánoční stromeček. Někteří zdobí Vánoční stromek až těsně před Vánoci, jiní si ho naopak chtějí užít co nejdéle. Pokud se patříte mezi ty, kteří se chtějí kochat světýlky vánočního stromku již v průběhu adventu, oceníte naše typy co dělat, aby vánoční stromek dlouho vydržel.

  • Vyberte správný druh

Jaký druh stromku vydrží nejdéle?  Mezi nejoblíbenější druhy vánočních stromků patří smrky, borovice a jedle. Z těchto tří opadává nejdříve smrk a naopak nejpozději borovice.

V Čechách je nejoblíbenější jedle kavkazská, která má krásné bohaté větve a souměrný tvar. Vánoční stromky – jedle pořídíte v Praze například v Hornbachu, Bauhausu či Mountfieldu.

  • Vyberte si zdravý a čerstvý strom

Krátký pohled na jehličí Vám hned prozradí, zda se jedná o zdravý a čerstvý strom. Jehličí by mělo být sytě zelené, voňavé a neopadávat. Uschlé opadávající jehličí hned prozradí starý či nemocný strom.

  • Uskladněte jej v chladu

Pokud kupujete strom s předstihem a bude chíli někde stát, než si jej dáte do obýváku, zvolte chladné místo. Nezapoměňte také na dostatek vody – ponořte jeho konec do kýble s vodou nebo jej alespoň ovažte vlhkým kusem látky.

  • Ořežte kmen

Před vložením stromku do stojanu doporučujeme ořezat trochu starý konec kmene. Je to stejné jako když ustříhnete květinám staré konce – lépe pak pijí vodu.

  • Postavit a ozdobit

Teď už stačí jen postavit strom do stojanu, nalít mu dostatek vody a ozdobit ho. Pokud můžete umístěte stromek do chladnější části bytu například na verandu, chodbu, nebo vedle často otevíraného okna.

 

Klára Sezgin
Klára Sezgin
Autorka článků a administrátorka blogu.

Napsat komentář