ovoce
Zajímavosti o ovoci v ovocných kyticích Frutiko
11.3.2019
jaro
První jarní den
18.3.2019
strava

Jídlo je důležité, jídlo může léčit i škodit, jídlo nás doprovází celý život. Většina lidí se jistě snaží jíst co nejlépe, ale jsou mezi námi i takoví, kteří si určité potraviny dobrovolně upírají. Povězme si něco o alternativních výživových směrech, kterým dnešní doba přeje, protože na trhu je velké množství potravin, které jejich stoupencům umožňuje pestré stravování.

alternativní stravování

Vegetariánství – je způsob stravování bez masa. Pokud je strava vyvážená a pestrá, jedná se o zdravý způsob stravování a podle některých studií se vegetariáni dokonce dožívají více let. Rizika hrozí dospívajícím, kteří vynechají maso, aniž by do jídelníčku zařadili kvalitní rostlinné potraviny. Řada vegetariánů se rozhodně pro tento směr z etických důvodů, důvody mohou být také náboženské.

Veganství – způsob stravování bez jakýchkoliv živočišných produktů, tzn.  bez mléčných výrobků, vajec i medu, a to zejména z etických důvodů. Může hrozit nedostatek bílkovin i některých minerálních látek. Úspěšní sportovci mezi vegany ale tvrdí, že vyvážená strava dokáže uspokojit i náročné výživové požadavky.

Vitariánství/ raw – tvz. syrová strava, jedná se o zpracování potravin do max 42 stupňů. Jedná se spíše o ochlazující stravu, ale člověk může díky ní pociťovat zvýšení energie. Velmi chuťově zajímavé a syté jsou raw dezerty a můžou být dobrým doplňkem stravy.

Frutariánství – druh vegetariánství, kdy strava zahrnuje pouze ovoce, ořechy a semena. Někteří frutariáni jedí pouze ovoce spadlé na zem, a to z důvodu, aby nebyla zraněna rostlina. Jedná se o velmi jednostrannou stravu, navíc ovoce má vysoký obsah cukru.

Pokud chcete obdarovat frutariána, ideálním dárkem je kytice Pro radost která obsahuje pouze čisté ovoce.

Makrobiotika – životní styl a stravovací režim založený na taoistickém učení jing a jang. Základem jsou celozrnné obiloviny a vařená zelenina. Pozitivní je přijímání potraviny z lokálních a sezónních zdrojů.

Paleo – nebo-li paleolitická strava vychází ze stravování v období paleolitu. Zapovězené jsou průmyslově zpracované výrobky, obiloviny, mléko, luštěniny či brambory. Naopak doporučované jsou zelenina, maso, vejce, ořechy a také ovoce, hojně jsou využívány tuky. Kritizován je možný nedostatek vitaminů, zvlášť vápníku. Problémem můžou být nekvalitní živočišné produkty.

Klára Sezgin
Klára Sezgin
Autorka článků a administrátorka blogu.

Napsat komentář