Tipy na letní večeře

Den otců
13.6.2019
Mezinárodní den přátelství
26.7.2019

Vegetarian buddha bowl

Léto sice podle astronomického kalendáře přijde až za několik dní, ale horké počasí to pravé léto opravdu připomíná. Dlouhé dny vybízejí k trávení času mimo domov a nechce se nám pobývat u plotny, natož tak vařit a zahřívat tělo k bodu varu. Takže na polévky, dušená masa a českou klasiku zkrátka nemáme tolik chuti jako v zimě. Proto možná oceníte tipy na vhodné letní večeře.

Saláty – čerstvé zeleniny je od jara do podzimu spousta, kombinaci se meze nekladou, ale aby nás salát skutečně zasytil, je vhodné ho doplnit o bílkovinu v podobě masa, vajec, tofu, tempehu či sýru. Lehčí kuřecí lze připravit jako fajitas, výborné a zdravé jsou ryby a postačí nám i konzerva tuňáka. Skvělý je ovčí sýr halloumi vhodný na gril. Salát můžeme doplnit také o rostlinnou bílkovinu ve formě luštěniny – fazole, čočka, cizrna. K zasycení lze použít také těstoviny nebo brambory. Nezapomeneme salát doplnit kvalitním olejem, citronem nebo octem a bylinkami podle chuti. Oblíbené saláty jsou řecký, Caprese, Caesar a Nicoise.

Studené polévky – pro Čechy netradiční, ale v létě velmi osvěžující rajčatové či okurkové gazpacho.

Grilování – rozhodně patří k létu a vůni kouře a táboráků nám léto ve vzpomínkách zanechá po dlouhou dobu. Kromě masa a klobás včetně mletého v podobě karbanátků a nejrůznější zeleniny (lilek, cuketa, kukuřice atd.) jsou vhodné na gril také houby a sýry. Zajímavou kombinací, kdy můžeme upustit uzdu své fantazii, jsou špízy.

Doplňky a přílohy – k zelenině i masu jsou vhodné různé omáčky a dresinky, může to být řecké tzatziky nebo mexické guacamole, ale také hummus jak z cizrny, tak z řepy nebo sušených rajčat. Lehkou přílohou k masu a zelenině je quinoa nebo bulghur, stačí jen lehce ochutit. Místo klasického hutného českého chleba sáhneme po lehčí tortille nebo arabském pitta chlebu, s trochou olivového oleje udělají hodně parády. A pokud máte čas, pusťte se do výroby italského chleba focaccia.

Oblíbené jsou poslední dobou tzv. bowls, do kterých můžete dát skutečně vše, co nás napadne.

Pokud už máte večeři za sebou a chcete jen tak uzobávat u vína, vyzkoušejte tuto naši květinu.

Lenka Bardúnová Růžičková
Lenka Bardúnová Růžičková
Maminka na mateřské, autorka článků pro Frutiko.

Napsat komentář