Proč je jaro nejlepší roční období?

Originální velikonoční dekorace i odměna koledníkům.
4.4.2017
Velikonoční kytice a Velikonoční zajíček
14.4.2017

Jarní tulipány

Léto, podzim a zima mají zajisté početné zastánce, kteří obhajují dané období jako to nejlepší, ale jaro jich má zajisté nejvíc. A věda to potvrzuje! Přinášíme 14 důvodů, proč tomu tak je a proč jaro je nejlepší roční období.

1. Příjemné teploty
Jaro znamená konec zimních plískavic a teploty jsou mírné. Konečně můžete odhodit zimní kabáty.
2. Delší světlo a více sluníčka během dne
V návaznosti na jarní rovnodennost, kdy je zemský horizont dokonale sladěn se Slunce, se dny začínají prodlužovat a noci krátit. To znamená, že budete mít na vše více času v průběhu dne.
3. Zvířata se vracejí z teplých krajin
Mnoho druhů zvířat se stěhovalo na jih, aby měli dostatek potravy během zimy. Neexistuje lepší ukazatel příchodu jara, než švitoření ptáčků z okna.
4. Mláďata jsou všude kolem nás
Zvířata se množí nejvíce na jaře, kdy je dostatek potravy. Farmy jsou zaplavené rozkošnými kuřátky, kňourajícími koťaty a roztomilými kůzlaty a po řekách plují hejna malých kachňátek.
5. Jsme šťastnější
Vystavením slunečnímu světlu se zvyšuje hormon serotonin v mozku, díky němuž se budete cítit šťastní.
6. Máme více energie
A opět, vystavením slunečnímu světlu snižujeme produkci melatoninu v těle během dne a tím, že se během noci zvyšuje, nám delší dny pomůžou lépe spát a jsme tím pádem více odpočatí a máme více energie.
7. Stromy se obsypávají listím
Jaro přináší růst listů na stromech. Během jarních teplých dnů můžete příjemně relaxovat pod zeleným a rozkvetlým stromem. To je pohoda.
8. Příroda se zelená 
Je úžasné, co trochu slunečního světla, vlhkosti a teplá půda může udělat pro rostliny a trávy. Rostliny přeměňují sluneční záření na energii a produkují barvivo chlorofyl, které se změní na zelenou. A není to jen hezké na pohled, ale studie říkají, že zelená barva podporuje kreativitu a odhodlání.
9. Čerstvá zelenina a ovoce
Poté, co se zelenina ukryla na zimu většinou pod povrch, na jaře mnoho druhů ovoce a zeleniny vyráží ven. Není nic příjemnějšího, než si jít nasekat čerstvé bylinky nebo si utrhnout čerstvé jahody nebo třešně v pozdním jarním období.
10. Květiny rozkvétají
Po měsících strávených v „úsporném režimu“ vylézají na jaře barevné květy a všude bzučí včely, které je opylovávají. Pohled na rozkvetlé stromy a kytky dělá radost a zlepšuje náladu.
11. Konečně zmizel sníh
Růst teplost logicky znamená tání posledního sněhu. Takže konec čištění aut a chodníků.
12. Konec suchého vzduchu
Více vlhkosti ve vzduchu znamená více vlhkosti ve formě deště. Sedět pod kovovou střechou při dešti je přece tak relaxující.
13. Čerstvý vzduch do našich domovů
S teplým počasím přichází teplý vzduch. Otevři okna, aby vítr provětral byt či dům.
14. Vitamíny příjmáme přirozeně
Sluneční záření spouští v našem těle produkci vitamínu D, který udržuje silné kosti.
Teď, když je jasné, že je jaro nejkrásnější období, ale vy ještě hledáte další důvod proč se usmívat, podívejte se na stránky Frutiko a udělejte si radost čerstvými voňavými květinami nebo krásným dárkem. Zajisté vás potěší i rozvoz květin po celé ČR nebo osobní odběr dárků v Praze a v Brně.

Jaro je nejlepší roční období

Klára Sezgin
Klára Sezgin
Autorka článků a administrátorka blogu.

Napsat komentář