Kdy a kolik ovoce je zdravé konzumovat?

Vybírejte květiny podle znamení
7.12.2018
Jakou barvu růží zvolit?
7.12.2018

Ovoce by mělo tvořit důležitou součást naší stravy. Nabízí totiž našemu tělu celou řadu pozitivních účinků a pomáhá snižovat velké množství zdravotních obtíží.

Co nám ovoce nabízí?

Co se obsahu živin týká, jsou mezi jednotlivými druhy ovoce značné rozdíly, ale platí, že každý druh ovoce obsahuje některou z důležitých živin. Je to bohatý zdroj vitamínů a minerálů, poskytuje nám velké množství vlákniny. Ta má nejen pozitivní vliv na naše zažívání, ale pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a dodává nám pocit sytosti. Kromě toho je ovoce velkým zdrojem antioxidantů, které pomáhají redukovat obsah volných radikálů, zpomalují procesy stárnutí a snižují riziko výskytu celé řady onemocnění.

Vzhledem k tomu, že se v ovoci vyskytuje velké množství živin a obsahuje malé množství kalorií, je to ideální součást redukční diety. Kromě toho jak vláknina, tak i velký obsah vody dodávají pocit sytosti. Do skupiny ovoce, které zasytí asi nejvíce, patří především jablka nebo citrusové plody.

Kdy jíst ovoce aby dělalo tělu co nejlépe?

Ovoce bychom měli konzumovat nalačno, ideálně dopoledne. Takto může nejlépe a nejrychleji projít trávicím traktem, dodat nám vitamíny a detoxikovat organizmus. Naopak vyhnout bychom se mu měli po konzumaci obilnin, mléka, či mase. To se pak mísí s ostatním jídlem, začne kvasit a vznikají plyny a nadýmání.

Můžeme se ovoce přejíst?

Pokud budete konzumovat ovoce v jeho přírodní formě, asi se jej těžko přejíte. Jedním z důvodů je vysoký obsah vlákniny a vody, který navozuje pocit sytosti. Díky tomu postačí zkonzumovat jednu porci ovoce, která nás rychle zasytí.

Přestože tedy můžeme jíst ovoce, kolik chceme, řada odborníků na výživu doporučuje denně alespoň 400 gramů, které je vhodné rozdělit do pěti denních porcí. Jedna porce znamená jeden kousek ovoce většího (jablko, pomeranč, hruška) 2 kousky ovoce menšího (švestky, meruňky). Ideální je, pokud zařadíme jakýkoli druh ovoce ke každému dennímu jídlu. Také bychom měli konzumovat různé druhy ovoce.

Chcete – li si dopřát ovoce v netradiční formě, vyzkoušejte naše ovocné kytice, které mohou zároveň sloužit i jako skvělý dárek či jedlé občerstvení na slavnostní tabuli.

Klára Sezgin
Klára Sezgin
Autorka článků a administrátorka blogu.

Napsat komentář