Jak udržet řezané květiny dlouho čerstvé

Rostliny jako přírodní repelent proti hmyzu
30.7.2018
Léčivé bylinky v naší domácnosti
28.8.2018

Frutiko tipy, jak udržet řezané květiny dlouho čerstvé

Květiny jsou častým dárkem pro každou životní příležitost. Květinové pugéty nám přináší radost a v místnosti dokáží vykouzlit nádhernou atmosféru. Proto si květiny chceme užít co nejdéle. Bohužel, řezané květiny někdy vydrží pouze několik dní. Avšak stačí pár zaručených fíglů a květinám znatelně prodloužíme trvanlivost. Níže pro vás odhalíme co dělat, aby květiny vydržely krásné a čerstvé co nejdéle, jak prodloužit životnost květin

Frutiko tipy, jak udržet řezané květiny dlouho čerstvé

Tipy pro péči o květiny

Prvním krokem k tomu, aby vaše květiny zůstaly déle čerstvé déle, je dodržování několika pokynů. Vyzkoušejte naše tipy pěkně postupně k prodloužení životnosti vašich květů od začátku.

Seříznutí stonků

Řezání stonků jedna z nejčastějších rad, které v květinářství dostanete. Použijte zahradní nůžky a seřízněte stonek pár centimetrů a pod úhlem. Po počátečním řezu nezapomeňte znovu ořezat kytici jednou za pár dní.

Vždy čerstvá voda

Voda ve váze by měla mít pokojovou teplotu a samozřejmě by měla být pravidelně měněna. Pozor však také na její množství. Naplňte vodu cca 5 cm od stonku, více vody by mohlo způsobit postupné uhnívání.

Umístění květiny

Vyhněte se přímému slunečnímu světlu a přílišnému teplu. Vaše květiny vydrží déle v chladnější místnosti. Také byste neměli vázu s květinami umístit v blízkosti ovoce, které neustále dozrává a uvolňuje malé množství ethylenu, což může snížit životnost květů.

Kromě výše uvedené všeobecné péče platí také další různé způsoby, které používaly naše babičky. Vyzkoušeli jste už někdy přihodit do vázy korunu, aspirin nebo dokonce vodku?

9 zajímavých způsobů, jak zachovat květiny čerstvé

Podívejte se na zajímavý seznam, který dokáže prodloužit životnost vašich květin:

  • Jablečný ocet a cukr
  • Aspirin
  • Bělidlo
  • Soda
  • Vodka

Jablečný ocet a cukr

Do vázy s vodou namixujte 2 lžíce jablečného octa a 2 polévkové lžíce cukru. Ocet působí jako antibakteriální činidlo.

Aspirin

Mix jednoho drceného aspirinu do vody s čerstvými květinami prodlouží jejich krásu. Aspirin snižuje hladinu pH vody, čímž se zabrání vadnutí.

Bělidlo

Přidejte ¼ čajové lžičky bělidla do vázy čerstvých květin a měly by zůstat déle čerstvé. Bělidlo udrží vaši vodu čistější a pomůže také bojovat proti bakteriím.

Soda

Nalijte ¼ šálku sody do vázy plné čerstvých květů. Cukr v so zajistí, že květy vydrží déle, dokonce se i více otevřou a dokonce i vůně se zdá být sladší.

Vodka

Přidejte několik kapek vodky do vaší květiny. Schopnost alkoholu zabraňuje produkci ethylenu, takže květiny pomaleji vadnou.

 

Vyzkoušejte, jaký způsob prodloužení čerstvosti květin se vám nejvíce osvědčil a dejte nám vědět, jsme zvědaví na výsledky.

Klára Sezgin
Klára Sezgin
Autorka článků a administrátorka blogu.

Napsat komentář