Svět je opravdu malý! Svět miniatur
19.10.2016
Jak uchovávat květiny?
22.11.2016

Halloween slavíme 31 . října. Název Halloween je zkratkou spojení All Hallows‘ Eve, kterým se ve staroangličtině označoval předvečer dne všech svatých. Lidé si ten den připomínají své zesnulé předky. První zmínky o svátku sahají přibližně do roku 1745, jméno se v průběhu let komolilo, až vznikl Halloween. Historie Halloweenu sahá k slavnostem Samhain, kdy skotští Keltové slavili konec žní a příchod zimy, temnější části roku. Od 16. století bylo zvykem chodit v kostýmech stavení od stavení a výměnou za básničku či koledu vybírat potraviny. Strašidelné kostýmy měly představovat duše zemřelých. Do Ameriky se Halloween rozšířil s imigrací Irů a Skotů v 19. století.

Happy Halloween party with children trick or treating

Vydlabané dýně jsou nejznámější symbol Halloweenu, svíčky se do nich vkládaly, aby usnadnili koledníkům orientaci v potemnělých ulicích. Zajímavé je, že Skotové a Irové původně vyřezávali tuříny. S dýní přišli imigranti z Ameriky, neboť se lépe vydlabává a výsledek je strašidelnější. Čarodějnice dle pověr doprovázejí na cestách zlé duchy. Lidé se jich báli a věřili, že na Halloween mají čarodějnice největší moc. Masky a kostýmy sloužily slavícím Keltům k matení zlých duchů. Lidé v té době věřili, že strašidelnými převleky duchy zmatou a oni je nechají být. Američané se začali převlékat do kostýmů počátkem 20. století, tentokrát již pro zábavu.
halloween-obcerstveni
Kočka byla za posvátnou bytost považována již Egypťany, kteří ji uctívali jako bohyni úrody. Ve středověku byly černé kočky vnímány jako mazlíčci čarodějnic, a tak jako symbol Halloweenu přetrvaly dodnes. Trick-or-treating v překladu znamená „Dejte mi koledu, nebo vám něco provedu“ a je to nejznámější tradice Halloweenu. Děti v kostýmech obchází sousedy, zpívají koledy a získávají za ně drobné sladkosti. Pokud je majitel domu suchar a neotevře jim dveře, provedou mu drobnou lumpárnu. Koledovat se chodí vždy po setmění.Halloweenský průvod se pořádá ve větších městech, děti v něm soupeří o nejoriginálnější a nejstrašidelnější masku. Nejznámější je newyorský The Village Halloween Parade. V České republice nejde o tradiční svátek, ovšem tento den je u nás velmi oblíbený. Spousta lidí vyráží s dobrou náladou do ulic. Ti odvážnější míří s maskami a v nápaditých převlecích na strašidelné párty.
halloween-kytice

Klára Sezgin
Klára Sezgin
Autorka článků a administrátorka blogu.

Napsat komentář