Frutikovice – ananasová a jahodová pálenka

Překvapte tátu ke Dni otců originálním dárkem z Frutika
14.6.2021
3 tipy na zdravé a sladké dárky za vysvědčení pro děti
27.6.2021
Vyznáte se v destilátech a oceníte dobrou pálenku? Pak Vás jistě bude zajímat, že nově vyrábíme vlastní pálenku z ananasu a jahod, které říkáme „Frutikovice“. Přečtěte si jak probíhá proces výroby a proč jsme s tímto nápadem přišli.

„What is pálenka?“

Co je to pálenka ví asi každý Čech, alespoň každý zletilý. Vysvětlit to ale cizincům či expatům může být celkem fuška. Ti ji nazývají „Slivovitz, slivovitza“ nebo také „palinka„. Ze zahraničí znají spíše vinnou pálenku – Grappu, ovocný destilát ze slupek hroznů. V Čechách patří mezi nejoblíbenější ovocné destiláty slivovice, meruňkovice a hruškovice. Pálit lze téměř jakékoliv ovoce a výroba vlastní pálenky z nejrůznějších druhů ovoce je v Čechách a na Moravě velmi oblíbená, proto v obchodech s lihovinami najdete pestrou nabídku destilátů od malinovce, třešňovice, bezinkovice, jablkovice, šípkovice a broskvovice až po pivní pálenku a exotické destiláty.

Exotické destiláty propojují netradiční, méně dostupné ovoce s tradičním způsobem zpracování ovoce. Exotické ovoce jako mango, ananas či granátové jablko zpracovávají palírníci stejným způsobem jako klasické pálenky. Vysoká cena ovoce se ale promítá i do vyšší ceny těchto destilátů a proto nejsou tyto pálenky tolik časté a prodávané.

Destiláty z drobného ovoce jako jsou jahody, maliny či borůvky se nejčastěji vyrábí jako takzvaný Geist protahováním ovoce lihem. Geist však není pravá pálenka, ale spíše alkohol ochucený ovocným aroma. Pravá pálenka z jahod či malin, takzvaná kvasná jahoda/malina je naopak vyrobena přímo kvašením a pálením těchto bobulovin.

Slivovice, v zahraničí známá jako Slivovitz, slivovitza, slivovitsa, sliboviță, šljivovica, śliwowica, Schlivowitz, slivovica nebo také Palinka je oblíbeným ovocným destilátem v Čechách, celé střední Evropě i na Balkáně.

Důvody a způsob výroby Frutikovice

Hlavní motivací pro výrobu vlastní ananasové a jahodové pálenky je využití zbytků.  Při vykrajování kytiček z ananasu a pečlivém třídění těch nejlepších jahod do našich ovocných kytic nám zbývá velké množství ovoce, které je škoda vyhazovat. Část odřezků v létě mixujeme do osvěžujících ovocných nanuků a v zimě sušíme na lahodné domácí cukroví. Zbytek využíváme pro výrobu kvasu na pálenky.

Dobrý kvas je základem kvalitní pálenky a na jeho výrobu je potřeba kvalitní, zralé ovoce. Ananasové odřezky vždy pečlivě očistíme od slupek, nakrájíme na malé kousky a uložíme do padesátilitrových plastových barelů. Jahody očistíme od šťopek a slupek, pokrájíme a dáme do barelů odděleně. Barely uzavřeme kvasnou zátkou tak, aby dovnitř nemohl vzduch, ale mohl odcházet oxid uhličitý, který se při kvašení uvolňuje a dáme odpočívat do chladné místnosti o 15-20 stupních. Po 2 až 6ti týdnech je kvas hotový a převáží se do středočeské palírny Bohdaneč k vypálení.

Exotický ananas a aromatická jahoda

Znalci pálenek jistě obě varianty ovocné pálenky Frutikovice ocení. Jahodová Frutikovice má sladké šťavnaté aroma a skvěle se hodí jako aperitiv k lehkým letním obědům. Ananasová pálenka je velmi jemná a díky vysoké cukernatosti ananasu příjemně nasládlá. Obě pálenky velmi potěší jako dárek pro muže, například v kombinaci s našimi slanými kyticemi z uzenin.

Varianty ovocné pálenky Frutikovice:

Pálenky lze zakoupit na našem e-shopu samostatně, v kombinaci s ovocnými či klobásovými kyticemi, nebo v dárkovém koši s čerstvým ovocem a delikatesami, například jako Velikonoční dárkový koš.

P.S. Jasně, že další velkou motivací je pro nás myšlenka vlastního brandového alkoholu, kterým si můžeme na firemních akcích všichni připít 😉 Tak na zdraví!

Klára Sezgin
Klára Sezgin
Autorka článků a administrátorka blogu.

Napsat komentář