podzim
Podzim je tady a s ním i novinky na našem webu
3.10.2020
všechno nejlepší, oslava, party
Dárek, který se dá sníst? Jasně!
12.10.2020

Padající barevné listí, dozrávající ovoce a dýně, to jsou pro mnohé z nás symboly podzimu. Existuje nepřeberné množství dýní, různých barev, tvarů i chutí.

Dýně jsou velmi hezkou podzimní dekorací a vyřezat si z dýně strašáka je i velká zábava pro děti i jejich rodiče! Období sklizně je v plném proudu a pokud nemáte dýně zrovna na zahradě, v obchodech dnes už seženete nepřeberné množství.

Znáte kromě velké dýně zvané Goliáš i ty další? Pojďme si je postupně představit včetně jejich využití v kuchyni. Kromě obsažených vitaminů a minerálů je dobrou zprávou to, že jsou nízkokalorické, protože obsahují až 90% vody.

Malé okrasné dýně netřeba představovat a na ošatce společně s kaštany, ořechy a barevnými listy vykouzlí krásnou dekoraci.

Hokkaido – za poslední roky zdomácnělo v našich kuchyních. Tato dýně je sladká, doporučuje se mimo jiné jako první příkrm pro miminka a lze ji upravovat i se slupkou. Nejznámější je z ní polévka, kterou můžete ochutit různým kořením i bylinkami, kromě vývaru je možné ji zjemnit smetanou či kokosovým mlékem. Jen tak podušená je skvělá jako příloha – pyré, které lze také využít jako základ na další vaření jako je například omáčka na těstoviny, základ risota nebo z nich lze upéct i skvělý moučník, například sladký chléb, lívance, bábovku nebo cheesecake, případně přidat trochu do zapečených vloček k snídani nebo si dokonce připravit oblíbené pumpkin spice latte.

Máslová – má hruškovitý tvar a výborná je jako součást exotického pokrmu zvaný tažín nebo vydlabaná a plněná směsí z masa, jáhel, bulghuru, kuskusu a další zeleniny, doplněná kořením, bylinkami a semínky.

Špagetová – plod má kulovitý nebo oválný tvar, je lahodná a méně sladká

Muškátová – má sytě oranžovou dužninu a dá se jíst i syrová, využívá se pro všechny kuchyňské úpravy

A protože se blíží Halloween, s kterým jsou dýně hojně spojovány, připravilo pro vás Frutiko tématické dobroty pro koledníky: https://www.frutiko.cz/halloween-2020

Lenka Bardúnová Růžičková
Lenka Bardúnová Růžičková
Maminka na mateřské, autorka článků pro Frutiko.

Napsat komentář