Den matek 2017
20.4.2017
Tipy na dárky a kytice pro maminku, které bude milovat
3.5.2017

1. máj, svátek všech zamilovaných je tradiční český svátek. Ještě v minulém režimu byl oslavován jako mezinárodní dělnický svátek, ale v posledních letech nabývá na romantičnosti a stává se stále populárnější pro všechny zamilované.


Proč slavíme 1. máj? Celý měsíc květen se nazývá měsícem lásky, jelikož je pod vlivem planety Venuše, která je pojmenovaná podle bohyně lásky. V Čechách byl odjakživa symbolem plodnosti, jara a lidových oslav.

Nejznámější tradicí pro 1. máj je líbání pod rozkvetlou třešní. Tento krásný milý zvyk ukazuje spojení zamilovaných dvojic s přírodou. Symbolika zvyku by se ale dala vyložit tak, že kvetoucí strom je připraven k plození, což jsou vlastně i zamilovaní lidé.

Další tradicí spojovanou s prvním májem je vztyčování májek. Mladící ze vsi v noci v lese vyberou krásný stromek, osekají z něho větve, oloupou kůru a ozdobí věnci, pentlemi a květinami. Májku vztyčí a hlídají ji před nenechavci z vedlejší vesnice, kteří se ji snaž podříznout a ukrást.


Užijte si svátek zamilovaných a celý květnový měsíc se svojí láskou, vyjádřete svoje city a dělejte jí radost. 1. máj, svátek všech zamilovaných.

Klára Sezgin
Klára Sezgin
Autorka článků a administrátorka blogu.

Napsat komentář